AZ

Qəhvə günün hansı vaxtı faydalıdır? - ARAŞDIRMA

Qəhvə vərdişinizi yenidən nəzərdən keçirməyin vaxtı gələ bilər. 

Tulane Universitetindən bir qrup tərəfindən aparılan yeni araşdırma, yalnız səhərlər qəhvə içməyin ürək xəstəliyi və ümumi ölüm riskini azalda biləcəyini göstərib.

"Cebheinfo.az" xəbər verir ki, tədqiqatda 40 725 insanın qəhvə istehlakı vərdişləri araşdırılıb. 

Bu qrupun digər bölməsi daha ətraflı pəhriz sorğusunda iştirak edən 1 463 nəfərdən ibarət idi. 

Orta hesabla 10 illik təqibdə səhər qəhvəsi içənlərin heç qəhvə içməyənlərlə müqayisədə hər hansı səbəbdən ölmə ehtimalı 16 %, ürək xəstəliyindən ölmə ehtimalı isə 31 % daha az olub. Bununla belə, gün ərzində qəhvə içənlərdə oxşar bir risk azalması müşahidə olunmayıb.

Araşdırmaya rəhbərlik edən epidemioloq Lu Qi belə deyib: 

"Bu, qəhvə içmə vaxtlarının sağlamlıq nəticələrinə təsirini yoxlamaq üçün ilk araşdırmadır. Bizim tapıntılar göstərir ki, yalnız qəhvə içib-içmədiyiniz və ya nə qədər içdiyiniz deyil, həm də vacib olan onu içdiyiniz saatdır".

O bildirib ki, vaxt müəyyən edilməsi adətən pəhriz tövsiyələrinə daxil edilmir, lakin gələcəkdə nəzərə alınmalıdır. 

Onu da qeyd etmək lazımdır ki, tədqiqat müşahidə xarakterli tədqiqatdır, ona görə də birbaşa səbəb-nəticə əlaqəsi qurmur.

Tədqiqat səhər qəhvə içənlərin riski azaltdığını təsdiqləsə də, bunun niyə belə olduğu barədə dəqiq məlumat vermir.

Bununla belə, mütəxəssislər qəhvənin stimullaşdırıcı təsirlərinin günorta və axşam saatlarında bədənin təbii ritmini poza biləcəyi ehtimalını nəzərdən keçirirlər.

"Günorta və ya axşam qəhvə istehlakı sirkadiyalı ritmlərə və melatonin kimi hormon səviyyələrinə təsir edə bilər. Bu, iltihab və qan təzyiqi kimi ürək-damar risk faktorlarını dəyişə bilər", - deyə Lu Qi vurğulayıb. 

Tədqiqat göstərir ki, gündə 2-3 fincan və ya daha çox qəhvə içənlər oxşar nisbətdə fayda görür. Lakin səhərlər yüngül qəhvə (2 stəkandan az) içənlər üçün riskin azalması bir qədər aşağıdır.

Qəhvə istehlakının sağlamlığa müsbət təsiri də əvvəlki araşdırmalarla əlaqələndirilib. Faydaları yüksək qan təzyiqi və insultdan qorunmaq, ömrü uzatmaq və ya bəzi xərçəng növlərinin təkrarlanma riskini azaltmaqdır.

Bununla belə, qəhvənin tərkibində yüzlərlə müxtəlif maddənin olduğu və onların orqanizmə təsirinin hələ də tam aydınlaşdırılmadığı bildirilir.

Lu Qi deyib ki, bizim digər qruplardakı tapıntılarımızı təsdiqləmək üçün daha çox araşdırmaya, eləcə də insanların qəhvə içdiyi zamanları dəyişdirmənin təsirini sınayan klinik sınaqlara ehtiyacımız var.

Hələlik qəhvədən həzz almağı səhərlərlə məhdudlaşdırmaq daha yaxşı olardı.

Seçilən
15
cebheinfo.az

1Mənbələr