Demans olmayan yaşlı larda daha çox yaşıl çay istehlakı və beyində daha az ağ maddə lezyonları arasında əhəmiyyətli bir əlaqə tapılıb. Araşdırma Kanadzava Universiteti Tibb Elmləri Məktəbi tərəfindən aparılıb.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Science of Food” jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatlar göstərir ki, gündə üç və ya daha çox stəkan yaşıl çay içmək beyin sağlamlığını qorumağa kömək edə bilər, qəhvə içmək isə əhəmiyyətli bir təsir göstərməyib.
Yaşıl çay və qəhvə neyroprotektiv xüsusiyyətləri ilə tanınır və sudan sonra dünyada ən məşhur içkilərdir.
Bu işin məqsədi maqnit rezonans görüntüləmə (MRT) məlumatlarından istifadə edərək yaşıl çay və qəhvə istehlakının ağ maddənin lezyon həcminə, hipokampal həcminə və ümumi beyin həcminə təsirini qiymətləndirmək idi.
2016 və 2018-ci illər arasında 65 yaş və daha yuxarı yaşda olan 8766 iştirakçının pəhriz qiymətləndirmələri, maqnit rezonans görüntüləməsi və koqnitiv qiymətləndirmələri daxil olmaqla məlumatlar toplanıb. Gündəlik yaşıl çay və qəhvə istehlakını ölçmək üçün qida tezliyi sorğusu istifadə edilib.
MRT beyin taraması ağ maddə lezyonunun həcmi (WML), hipokampal həcmi (HV) və ümumi beyin həcmi (TBV) haqqında məlumat verdi. Qabaqcıl statistik modellər, demoqrafik, sağlamlıq vəziyyəti, həyat tərzi vərdişləri və Alzheimer xəstəliyi üçün genetik risk faktorları da daxil olmaqla, çaşdırıcı amilləri tənzimləmək üçün istifadə edilib.
Gündə 600 ml yaşıl çay istehlak edən tədqiqat iştirakçılarının ağ maddə lezyonunun həcmi 200 ml və ya daha az istehlak edənlərə nisbətən 3%, gündə 1500 ml istehlak edənlər isə nəzarət qrupundan 6% daha az olub.