AZ

Böyrəkdə daş yaranmasının səbəbi tapıldı

Cənubi Çin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, doymuş, monodoymamış və doymamış yağ turşuları böyrək daşlarının əmələ gəlməsi ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. 

“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri Nature jurnalında dərc olunub.

Alimlər qrupu Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinə Sorğusunda (NHANES) iştirak edən 30 716 nəfərin sağlamlıq və pəhriz məlumatlarını təhlil edib. Təhlillər göstərdi ki, gündə əlavə olaraq hər 10 qram doymuş yağ turşusu böyrək daşlarının əmələ gəlməsi riskini 22%, monodoymamış yağ turşularını 10%, poli doymamış yağ turşularını isə 21% artırır.

Pəhriz yağları qidalarda əsas enerji mənbəyi olan üzvi birləşmələrdir. Doymuş yağlar otaq temperaturunda bərk qalması ilə fərqlənir. Onlar əsasən heyvan mənşəli qidalarda olur: süd və süd məhsulları, yağlı ətlər, həmçinin “tropik” yağlarda (kokos, palma, kakao yağı).

Poli doymamış yağlara omeqa-3 və omeqa-6 yağ turşuları daxildir. Onlar vacibdir, çünki bədən onları öz-özünə sintez edə bilmir. Omeqa-3 yağ turşuları balıq, dəniz məhsulları, qoz-fındıq və bitki yağlarında (kətan, kolza toxumu) olur. Omeqa-6 bitki yağlarında (günəbaxan, soya, qarğıdalı) mövcuddur.

Avokadoda, balıqda və qoz-fındıqda olan monodoymamış yağlar sağlam hesab olunur, çünki onlar "pis" xolesterini azaltmağa və "yaxşı" xolesterolu artırmağa kömək edir. Ancaq araşdırmalar göstərdiyi kimi, onların həddindən artıq istehlakı böyrək problemlərini təhdid edir.

Seçilən
1
cebheinfo.az

1Mənbələr