Düyüdən fıstıqlara, ədviyyatlardan qozaya qədər hər gün istehlak etdiyimiz qidalarda gizli bir zəhər gözləyir. Yüksək temperatur və rütubət aflatoksinin zəhərli kanserogen təsirini artıraraq qaraciyərinizi yavaş-yavaş öldürə bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, aflatoksinlər dünyada ən çox yayılmış, lakin ən çox diqqətdən kənarda qalan sağlamlıq təhdidlərindən biridir. Kiflərin əmələ gətirdiyi bu toksinlər biz fərqinə varmadan bədənimizə daxil olur və uzun müddətdə qaraciyər xərçəngi kimi ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər. Bəs bu təhlükəli maddələr tam olaraq necə əmələ gəlir?
Hansı qidaların tərkibində var və bu riskdən özümüzü necə qorumalıyıq?
Aflatoksin nədir?
Aflatoksinlər Aspergillus flavus və Aspergillus parasiticus adlı qəliblər tərəfindən istehsal olunan zəhərli və kanserogen maddələrdir. Başda qaraciyər olmaqla bir çox orqanlara zərərli təsir göstərərək sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Aflatoksin əmələ gəlməsi üçün ən əlverişli şərtlər yüksək rütubət və yüksək temperaturdur. Bu səbəbdən qidaların saxlanma şəraiti çox önəmlidir. Məhsul yığıldıqdan sonra düzgün saxlanmayan qidalar aflatoksin istehsalı üçün ideal mühit yaradır. Uzun müddətdə bu toksinlər qaraciyər xərçəngi, siroz və kəskin qaraciyər nekrozu kimi ölümcül xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Hansı qidalarda aflatoksin var?
Aflatoksinlər demək olar ki, hər hansı bir qida məhsulunda ola bilər. Xüsusilə aşağıdakı qidalarda yaygındır:
• Yağlı toxumlar: Fıstıq, qoz, badam, püstə kimi qoz-fındıq.
• Taxıllar: Qarğıdalı, buğda, düyü kimi tez-tez istehlak edilən taxıllar.
• Ədviyyatlar: Qırmızı bibər, zəncəfil, zerdeçal kimi bəzi ədviyyatlar.
• Qurudulmuş meyvələr: Əncir və kişmiş kimi meyvələr.
• Bundan əlavə, süd və süd məhsulları da aflatoksin daşıya bilər, çünki bu qidalar aflatoksin ehtiva edən yem istehlak edən heyvanlardan təsirlənə bilər.
Özünüzü aflatoksinlərdən qorumağın ilk yolu qida təhlükəsizliyi qaydalarına riayət etməkdir. Burada qida seçimi və saxlama şəraiti əsas rol oynayır.