AZ

Novruz gəlir – Bayram günlərində nə və necə yeyək?

Qarşıdan Novruz bayramı gəlir. Novruz bayramı Azərbaycan xalqının milli mənəvi dəyərlərini özündə birləşdirir. Novruz bayramı həm də bizim süfrə mədəniyyətimizin sərgiləndiyi bir bayramdır. Novruz bayramında elə ilk hazırlıqlar mətbəxdən başlayır. Xanımlar müxtəlif milli təamlar bişirir, süfrə bəzəyir, qonaq qarşılayırlar. Lakin zəngin və rəngarəng süfrələrimiz, adət-ənənələrimizlə yanaşı, qida təhlükəsizliyi baxımından müəyyən riskləri də özündə daşıya bilir. Bayram vaxtı sürətlə hazırlanan yeməklər, uyğunsuz qida saxlama şərtləri və həddindən artıq zəngin süfrələr, qida zəhərlənmələrinin yaranmasına şərait yarada bilər. Bəs bayram günlərində qida zəhərlənmələrindən özümüzü necə qoruyaq?

Valyuta.az bununla bağlı bir neçə məsləhəti təqdim edir. İlk növbədə qida təmizliyi və gigiyenaya mütləq əməl edilməlidir. Meyvə və tərəvəzlər istifadə edilməzdən əvvəl yaxşıca təmizlənməli və mümkün qədər soyuducuda saxlanılmalıdır. Qida zəhərlənmələri daha çox yeməklərin düzgün hazırlanmadığı və saxlanma qaydalarına əməl edilməməsi hallarında baş verir. Yeməkləri hazırlayıb saxlayarkən aşağıdakı qaydalara riayət etmək lazımdır.

Ət, balıq və digər asan çürüyən qidaların tam bişməsinə və ya qızardılmasına diqqət edilməlidir. Hazır yeməkləri uzun müddət otaq temperaturunda buraxmaq olmaz. Onları soyuducuda saxlamaq lazımdır. Bayramda qidalanarkən düzgün porsiya ölçülərinə diqqət etmək lazımdır. Bayram süfrəsi zəngin, çeşid də çox olarkən gözümüz görən hər nemətin dadına baxırıq. Bayram süfrələri zəngin olsa da, həddindən artıq yeməkdən qaçmaq lazımdır. Qidaları yavaş-yavaş yeyib və mədənin rahat həzm etməsi üçün vaxt ayırmaq lazımdır.

Müxtəlif və balanslı qidalanma: Yeməklərinizi zülal, karbohidrat, vitamin və mineral baxımından balanslı şəkildə təşkil edin. Qonaqlıq süfrəsində tək növ qidalara üstünlük verməkdənsə, müxtəlifliyi təmin edin. Su və təbii meyvə şirələrindən istifadə edin, şəkərli və qazlı içkilərin istehlakını azaldın. İçkilərin təmizlənmiş su ilə hazırlandığından əmin olun. Bundan başqa bayram süfrəsində qalan qidaların təzə qalması üçün onları düzgün şəraitdə, mümkün qədər tez soyudun və ya dondurun. Qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq üçün qalan qidaları yenidən qızartmaq və ya isidərkən yaxşıca isindiyinə əmin olun. Bu tövsiyələr bayram süfrələrində sağlam və təhlükəsiz qidalanmanı təmin etmək üçün ümumi prinsiplərdir. Hər hansı xüsusi sağlamlıq problemləri və ya xüsusi tələbləriniz varsa, mütəxəssis həkimlə məsləhətləşmək də faydalı olar.

Davud

Seçilən
167
23
valyuta.az

10Mənbələr