AZ

İngiltərə süni qida dövrünə keçid edir

BAKI, TurkicWorld

İngiltərə laboratoriya istehsalı qidaların satışına iki il ərzində icazə verməyi planlaşdırır.

TurkicWorld AzerVoice-a istinadən xəbər verir ki, İngiltərədə laboratoriya şəraitində istehsal olunan ət, süd və şəkərin yaxın iki il ərzində bazara çıxarılması nəzərdə tutulur.

Ölkənin Qida Standartları Agentliyi (FSA) bu məhsulların təsdiqlənmə prosesini sürətləndirmək üçün yeni qaydalar üzərində çalışır. Hüceyrə texnologiyası ilə istehsal olunan bu qidalar kiçik kimyəvi müəssisələrdə yetişdirilir və ətraf mühitə daha az təsir edən alternativlər kimi qiymətləndirilir.

Hazırda Sinqapur, ABŞ və İsrail bu cür qidaların istehsalına icazə verən ölkələr sırasındadır. Digər tərəfdən, İtaliya və ABŞ-ın bəzi ştatları bu məhsullara qadağa qoyub. İngiltərədəki şirkətlər isə mövcud qanunvericiliyin prosesləri ləngitdiyini və qlobal bazarda geridə qaldıqlarını bildirirlər.

FSA alimlər və sənaye nümayəndələri ilə birgə işləyərək laboratoriya istehsalı qidaların təhlükəsizliyini təmin etmək məqsədilə yeni qaydalar hazırlayır. Bununla belə, bəzi mütəxəssislər bu qaydaların şirkətlərə qeyri-bərabər imkanlar yaradacağını düşünürlər. Kampaniya qruplarından biri olan Beyond GM-in rəhbəri Pat Tomas bu yanaşmanın digər qida sektorlarında qəbul edilməyəcək bir istisna olduğunu bildirib.

Bəzi ekspertlər isə yeni tənzimləmələrin laboratoriya istehsalı qidaları üçün bir inqilab olacağını düşünür. FSA iki il ərzində bu məhsullarla bağlı təhlükəsizlik qiymətləndirmələrini başa çatdırmağı və müraciətlərin daha tez qəbul edilməsini planlaşdırır.

Laboratoriyada istehsal edilən qidalar adətən bitki və ya heyvan hüceyrələrindən əldə edilir, bəzi hallarda isə genetik modifikasiya texnologiyalarından istifadə olunur. Onların ətraf mühitə daha az təsir etdiyi iddia olunsa da, bəzi mütəxəssislər yüksək enerji sərfiyyatı və sağlamlıq təsirləri ilə bağlı narahatlıqlarını dilə gətirirlər.

Oxford mərkəzli Ivy Farm Technologies şirkəti keçən il Wagyu və Aberdeen Angus iribuynuzlu heyvanlarının hüceyrələrindən laboratoriya ətinin istehsalı üçün icazə istəyib. Şirkətin rəhbəri Dr. Harsh Amin, iki illik təsdiqləmə prosesini uzun hesab edərək, bu müddətin bir ilə endirilməsinin innovativ şirkətlərin inkişafına kömək edəcəyini bildirib.

Londonun Imperial College-nə bağlı Bezos Mərkəzi isə genetik olaraq dəyişdirilmiş maya istifadə edərək şəkərə alternativ bir tatlandırıcı hazırlayır. Ancaq bu məhsulun bazara çıxarılması üçün hələ də rəsmi təsdiqə ehtiyacı var.

FSA rəsmisi Prof. Robin May, təhlükəsizlik tələblərinin tam yerinə yetirilməsinin vacibliyini vurğulayaraq, elmi əsaslı yanaşmanın kritik olduğunu qeyd edib.

Seçilən
11
turkic.world

1Mənbələr