AZ

Bitki yağlarının zərərləri ilə bağlı məşhur MİF DAĞILDI

Bitki yağlarında olan omeqa-6 yağ turşuları birbaşa sağlamlıq problemlərinə səbəb olmur.

Bizim.Media “MedicalXpress” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu barədə Stenford Tədqiqat Mərkəzinin (SPRC) direktoru Kristofer Qardner məlumat verib.

Alim bildirib ki, omeqa-3 və omeqa-6 əvəzolunmaz yağ turşularıdır. Bədən onları öz-özünə istehsal edə bilməz, buna görə də yeməkdən alınmalıdır. Bu turşular balıq, toxum, qoz-fındıq və yağlarda - zeytun, günəbaxan, soya, qarğıdalı və bir çox başqa məhsullarda olur.

Qardner omeqa-6 yağ turşularının bədəndə iltihablanmaya, ürək-damar və digər xəstəliklərin inkişafına şərait yaratmadığını da vurğulayıb.

Mütəxəssisin fikrincə, omeqa-3s həqiqətən də omeqa-6 ilə müqayisədə daha aydın antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir. Bununla belə, əslində omeqa-6-nın müəyyən miqdarı olmadan birinci növ turşularla pəhrizi zənginləşdirmək çox çətindir. Üstəlik, sağlam yağlarla zəngin olan bütün qidalar omeqa-3-dən daha çox omeqa-6 ehtiva edir.

Alim əlavə edib ki, insanın immun sistemi hələ də kifayət qədər öyrənilməyib. Buna görə də, toxum yağlarının iltihaba, bədənin zədələrə, infeksiyalara və ya stresə qarşı təbii immun reaksiyasına səbəb olduğu fikrində ehtiyatlı olmaq lazımdır.

Bizim.Media

Seçilən
21
bizim.media

1Mənbələr