AZ

Alimlər ürək üçün ən faydalı pendir növünün adını açıqlayıblar

Pendir əla protein və kalsium mənbəyidir, lakin bütün növlər bərabər yaradılmır. Alimlər çeddar pendirini ürək üçün ən yaxşısı adlandırıblar, çünki onun tərkibində qan damarlarını sağlamlaşdıran və xolesterinin səviyyəsini normallaşdıran komponentlər var.

Bu barədə AzPost Eating well saytına istinadən məlumat verir.

Tədqiqat 58 iştirakçını əhatə edib və hamısı 50 yaşdan yuxarı, orta yaş 59  və artıq çəkili olub. Alimlər izah edirlər ki, bu insanları ona görə seçiblər ki,  onlara çox vaxt pendirin tərkibində doymuş yağ olduğuna görə yeməkdən çəkinmək tövsiyə olunurdu.

İştirakçıların xroniki xəstəlikləri və ya süd məhsullarına qarşı dözümsüzlüyü olmayıb.

Tədqiqatçılar iştirakçıları iki qrupa ayırıb və hər ikisi gündə 120 qram emal olunmamış çeddar pendiri yeyiblər. Altı həftə ərzində bir qrup hər gün otlaqda olan inəklərin südündən hazırlanan çedar yeyib.

Statistik təhlillərdən sonra birinci qrupdakı iştirakçılar ürək üçün xüsusilə faydalı olan doymuş yağ turşularının daha aşağı səviyyələrində dövriyyəyə malik olublar. Bundan əlavə, ümumi xolesterin və LDL xolesterol konsentrasiyaları hər iki qrupda təxminən eyni səviyyəyə qədər azalıb.

Bununla belə, tədqiqat qan xolesterol səviyyələrində iki qrup arasında çox az fərq tapıb, buna görə də daha ətraflı araşdırmaya ehtiyac olduğu vurğulanıb.

Gündəlik pendir norması

Amerika Ürək Assosiasiyası gündə iki-üç porsiya az yağlı süd məhsulları yeməyi tövsiyə edir.

Yağ ürək sağlamlığına təsir edə bilən pendirin yeganə komponenti deyil. Yüksək miqdarda natrium yemək yüksək qan təzyiqi ilə əlaqələndirilir. Qan təzyiqinizi idarə etmək üçün natrium qəbulunuzu izləmək lazımdırsa, mozzarella, İsveçrə, ricotta və mascarpone kimi pendirlərin qəbulunu məhdudlaşdırmağı düşünün.

Xolesterolunuzu azaltmağın yollarını axtarırsınızsa, qızıl balıq, yulaf, qoz-fındıq, lobya və alma da daxil olmaqla bəzi qidalar xolesterolu azaltmağa kömək edə bilər. Müntəzəm fiziki fəaliyyətin xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdırdığı sübut edilib.

Pendirin faydalı olması üçün onu ölçülü şəkildə istehlak etmək, təbii, az duzlu və yağlı sortları seçmək vacibdir.

Əlavə etməliyik ki, immuniteti zəif olanlar, hamilə qadınlar və mədə problemi olanlar kiflənmiş pendirlərdən istifadəni məhdudlaşdırmalıdırlar, çünki tərkibində infeksiyaya səbəb olan bakteriyalar ola bilər.

Seçilən
47
azpost.info

1Mənbələr