Çoxları belə hesab edir ki, qidalanma xoşbəxtlik üçün əsas ola bilməz. Lakin, alimlər təsdiq ediblər ki, insanın əhval-ruhiyyəsi ilə bağırsaqları arasında əlaqə var. Ona görə də bəzi qidalar əhval-ruhiyyəyə təsir edə bilər.
Bəs, hansı qidalar əhvalınızı yüksəldə bilər?
Şokolad
Şokoladda serotoninin xəbərçisi olan triptofan, əhval-ruhiyyəni yüksəldən stimulyator olan teobromin və orqanizmin dopamin istehsal etmək üçün istifadə etdiyi feniletilalanin var.
Banan
Məlumdur ki, bananda serotonin var və eyni zamanda B6 vitamini ilə zəngindir - orqanizmin özbaşına serotonin - xoşbəxtlik hormonu istehsal etməsi üçün ona ehtiyacı var. Bananda çoxlu karbohidratlar da var ki, onlar qlükoza - beyin üçün qidaya çevrilir.
Qəhvə
Qəhvə içənlərin depressiyaya düşmə riski daha azdır, 2016-cı ildə aparılan meta-analiz. Qəhvə mərkəzi sinir sistemini stimullaşdırır, bu da serotonin, dopamin və norepinefrin daha aktiv şəkildə istehsal olunmasına səbəb olur.
Avokado
Avokado təkli doymamış yağların əla mənbəyidir və eyni zamanda əhval-ruhiyyəni gücləndirir. Tərkibində sinir sistemini və əhval-ruhiyyəni tənzimləmək üçün lazım olan xolin, həmçinin stress səviyyəsini azaldan B vitaminləri var. Əlavə olaraq, 2020-ci ildə aparılan bir araşdırma, avokado istehlakının tərkibindəki faydalı yağlar səbəbiylə qadınlarda narahatlığı azaltdığını göstərdi.
Göbələklər
Göbələklər də avokado kimi sinir sistemi üçün vacib olan B vitaminləri ilə zəngindir. Göbələklərdə həmçinin prebiyotiklər var - bağırsaq mikrobiotası üçün qida. Bundan əlavə, göbələklər xoşbəxtlik və yaxşı əhval-ruhiyyə üçün cavabdeh olan bioavailable D vitamininin əla mənbəyidir.
News365.az