AZ

Kivini qabıqla YEYİN: Möcüzəvi faydaları

Kivi bir çox vacib qida maddələrinin əla mənbəyidir. Onu sevsəniz də, sevməsəniz də, onun bir çox sağlamlıq faydaları inkar edilə bilməz. Kivi qabığının xüsusiyyətlərinə dair son araşdırmalar yeni faydalı keyfiyyətləri üzə çıxarıb.

Bizim.Media xəbər verir ki, tədqiqatlar göstərir ki, kivi həzmi, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmağa və immun sistemini gücləndirməyə kömək edir.

Bəs bilirdinizmi ki, bu meyvənin, xüsusən də qabığı ilə yeyildikdə daha böyük faydaları var?

Əksər insanlar kivinin yalnız yumşaq yaşıl hissəsini yeyir, qəhvəyi və bir qədər kobud dərisini isə yemir. Lakin kliniki dietoloq Miranda Qalatti bunun səhv olduğunu qeyd edir.

O qeyd edib ki, kivi qabığı çox iştahaaçan görünməsə də, yeməlidir. Əgər lif qəbulunuzu artırmaq üçün asan yol axtarırsınızsa, soyulmamış halda kivi əla seçimdir:

"Bir çox amerikalılar gündəlik pəhrizlərində kifayət qədər lif almırlar və kivi qabığı ilə bu boşluğu doldurmağa kömək edə bilər".

Kivi qabığı yemək pəhrizinizin lif tərkibini demək olar ki, iki qat artıra bilər.
 

ABŞ Pəhriz Təlimatlarına əsasən, kişilər və qadınlar yaş və cinsindən asılı olaraq gündə 20 ilə 38 qram arasında lif istehlak etməlidirlər. Bununla belə, Harvard Health-ə görə, əksər amerikalılar əslində gündə cəmi 10-15 qram lif istehlak edirlər.


Müqayisə üçün qeyd edək ki, 100 qram qabığı soyulmuş kivinin tərkibində təxminən 2,1 qram, qabıqsız kividə isə 3,5 qram lif var ki, bu da əhəmiyyətli irəliləyişdir.

Bu göstəricini daha yaxşı başa düşmək üçün onu liflə zəngin olan digər qidalarla müqayisə etməyə dəyər. Məsələn, 100 qram lima paxlasında 9,2 qram, qara lobyada 7,5 qram, brokolide 6,4 qram, popkornda 5,8 qram, almada 5,5 qram lif var.

Bizim.Media

Seçilən
59
7
bizim.media

10Mənbələr