Dəniz yosunu istehlakı ürək əzələsinin səmərəli fəaliyyətinə kömək edir və bununla da infarkt və insult riskini azaldır. Charite klinikasının aparıcı alman kardioloqu Volfqanq Haydelberqer bu haqda Deutsche Gesundheit Nachrichten-ə müsahibəsində paylaşıb.
Almaniyanın aparıcı universitetlərinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırmaya görə, dəniz yosunu müntəzəm istehlakı infarkt və insult riskini 37% azalda bilər. Bu, dəniz yosunlarının tərkibində olan yod, kalium və maqneziumun unikal birləşməsi ilə izah olunur.
Heidelberger qeyd edir: "Həftədə cəmi 100 qram dəniz yosunu ürəyin fəaliyyətini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra və qan təzyiqini normallaşdıra bilər".
15 000 nəfərin iştirak etdiyi tədqiqatın nəticələri də göstərib ki, beş il ərzində müntəzəm olaraq dəniz yosunu istehlak edənlər arasında ürək-damar xəstəliklərinin ümumi halları nəzarət qrupu ilə müqayisədə 42% azalıb.
Bununla belə, aşkar faydalı xüsusiyyətlərə baxmayaraq, kardioloq dəniz yosunlarının həddindən artıq istehlakına qarşı xəbərdarlıq edir. Mütəxəssis qeyd edir ki, həddindən artıq yod xüsusilə qalxanvari vəzi xəstəlikləri olan insanlar üçün təhlükəli ola bilər. Heidelberger özünüzü həftədə 150-200 qram dəniz yosunu ilə məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir.