EN

Dünyanın ən təhlükəli 5 qidası – 20 dəqiqədə ÖLDÜRÜR - FOTO

Bəzi qidalar düzgün hazırlanmadıqda və ya istehlak edildikdə ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər.

Milli.Az xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST), National Geographic və BC Xəstəliklərə Nəzarət Mərkəzinin məlumatlarına əsasən, aşağıda dünyanın ən təhlükəli 5 qidası təqdim olunur.

Sannakji - Boğulma Riski

Koreya mətbəxinə aid olan sannakji yeməyində ahtapotun canlı çadırları yeyilir. Çadırların üzərindəki sorma yastıqcıqları ayrıldıqdan sonra da aktiv qala bilər və nəfəs yollarını tıxayaraq boğulma təhlükəsi yarada bilər. Statistikaya görə, hər il təxminən altı nəfər sannakji yeyərkən boğularaq həyatını itirir.

Rhubarb - Zəhərli Yarpaqlar

Tort və mürəbbələrdə tez-tez istifadə edilən rhubarb bitkisinin yaşıl yarpaqları yüksək miqdarda oksalat turşusu ehtiva edir. Bu maddə nəfəsalma problemləri, ürəkbulanma, qıcolmalar və hətta ölümə səbəb ola bilər.

Puff Balığı - Sianiddən 1200 Dəfə Daha Zəhərli

Fugu kimi tanınan kirpi balığı tetrodotoksin adlı son dərəcə zəhərli bir maddə ehtiva edir. Bu zəhər sianiddən 1200 dəfə güclü olub, cəmi 20 dəqiqə ərzində ölümlə nəticələnə bilər. Yaponiyada xüsusi təlim keçmiş aşpazlar tərəfindən hazırlansa da, 2006-2015-ci illər arasında bu balıqdan zəhərlənmə halları çox yüksək olub.

Ölüm Mələyi Göbələyi - Səssiz Qatil

"Amanita virosa" kimi tanınan ölüm mələyi göbələyi göbələk zəhərlənmələrinin 90%-ni təşkil edir. Kiçik bir hissəsinin istehlakı belə ürəkbulanma, qusma, aşağı qan təzyiqi və ishal kimi simptomlarla başlayaraq qaraciyər və böyrək çatışmazlığına səbəb ola bilər. Bu göbələk əsasən Böyük Britaniya və İrlandiyada palıd ağaclarının altında yayılıb.

Cassava (Manyok) - Siyanid Toksini

Mərkəzi və Cənubi Amerikada geniş yayılan cassava bitkisi (yucca) təxminən 500 milyon insanın əsas qida mənbəyi olsa da, düzgün hazırlanmadıqda ciddi təhlükə yaradır. Onun kökləri və yarpaqları siyanidə çevrilə bilən toksinlər ehtiva edir. Nyu-York Elmlər Akademiyasının hesablamalarına görə, manyok zəhərlənməsi baş ağrısı, başgicəllənmə, nöbet, iflic və ölümlə nəticələnə bilər. ÜST-nin məlumatına görə, hər il 200-dən çox insan manyok zəhərlənməsindən həyatını itirir.

Bu qidaların düzgün hazırlanması və istehlakı qida təhlükəsizliyində mühüm rol oynayır.

Fidan
Milli.Az

Chosen
4
3
milli.az

5Sources