AZ

İnsanı daha sürətlə qocaldan qidalar

Bəzi qidalar istəmədən yaşlanman sürətləndirə, xüsusilə, bu qidaların həddindən artıq istehlakı bədənə geridönməz zərər verə bilər. 

“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, bir çox araşdırmalar məşhur pəhrizlər və yaşlanma arasındakı əlaqəni araşdırır. Belə ki, Aralıq dənizi pəhrizi yaşlanma prosesini yavaşladır. Antioksidantlar və E vitamini ilə kolin kimi qidalarla zəngin məhsulların idrak sağlamlığına qoruyucu təsiri olduğu görünür. 

Gündə altı fincandan çox qəhvə içən insanların beyin həcmi daha kiçik olur və daha az qəhvə içənlərə nisbətən demans diaqnozu qoyulma riski 53 faiz daha yüksəkdir. 

Bəzi tədqiqatlar müəyyən edib ki, hər 100 mq kofein (təxminən bir fincan qəhvənin miqdarı) 2,4 il sürətlənmiş qocalma ilə əlaqələndirilir. 

Ancaq bəlkə də qəhvə vərdişindən tamamilə imtina etmək lazım deyil. Tafts Universitetində Jean Mayer USDA İnsan Qidalanması Tədqiqat Mərkəzində ürək-damar qidalanma komandasının lideri Alice H. 

Lichtenstein "Qəhvənin bir çox faydalı təsirlərini göstərən daha çox tədqiqatlar da var",- deyir. 

Əslində, orta miqdarda qəhvə istehlakı əzələ gücünün artırılmasından ürək-damar xəstəlikləri riskinin azalmasına qədər bir çox faydası var. Bəzi araşdırmalar, gündə 1,5-3,5 fincan qəhvə içən insanların qəhvə içməyənlərə görə tədqiqatın aparıldığı zaman 21 faiz daha az ölüm riski daşıdığını göstərib. Süd içmək ürək-damar xəstəlikləri, osteoporoz və bağırsaq xərçəngi riskinin azalması ilə əlaqələndirilmişdir, lakin son vaxtlar süd məhsullarının mənfi tərəflərini araşdıran tədqiqatların sayı artmaqdadır. 

Tam yağlı süd xüsusilə problemli ola bilər. Bu, prostat xərçəngi və Parkinson xəstəliyinin yüksək nisbətləri, həmçinin yaşlılarda koqnitiv geriləmə və bioloji qocalma nisbətlərinin artması ilə əlaqələndirilir. Yeməyinizə çox ədviyyat əlavə etmək demans riskinizi artıra bilər. Lakin mütəxəssislər işlənmiş ədviyyatların əvəzinə təzə ədviyyatlardan istifadə etməyi məsləhət görürlər. 

Natriumun ürək üçün zərərli olduğu heç kimə sirr deyil. 

Lixtenşteyn bu mövzu ilə bağlı deyib: "Bir çox insanlarda həddindən artıq natrium qidası qan təzyiqini artırır. Yüksək qan təzyiqi insult, ürək xəstəlikləri və yaşa bağlı xroniki xəstəliklərlə əlaqələndirilir. 

Amerikalılar üçün Pəhriz Təlimatları gündəlik natrium qəbulunu 2300 milliqrama qədər məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir, lakin əksər amerikalılar bundan yüzdə 50 daha çox istifadə edirlər. Bunun səbəbi natriumun ədviyyatlarda və souslar, taxıllar və emal olunmuş pendir kimi qidalarda gizlənməsi ola bilər. Bu gizli natrium mənbələri beyninizə zərər verə bilər. Yüksək protein/aşağı karbohidratlı keto pəhrizi orqanlarınızı daha sürətli qocalda və ya beyin funksiyasını yaxşılaşdıra bilər. 

Seçilən
64
18
cebheinfo.az

10Mənbələr