Ajans.az xəbər verir ki, qəhvənin sizi 100 əvəzinə 105 il yaşadacağını gözləməyin, lakin üç uzunmüddətli tədqiqatın son təhlili göstərib ki, qəhvə içmək ürək-damar xəstəlikləri, nevroloji xəstəliklər, 2-ci tip diabet və hətta intihardan ölüm riskinizi azalda bilər. Xüsusilə ürək-damar xəstəlikləri riskiniz varsa, qəhvə bədəni antioksidantlar, xlorogen turşusu və təbii ki, enerji hissi ilə təmin edə bilər.
Ancaq məşhur qəhvəxanalarda qaymaqlı və şəkərli iri qəhvələrin içilməsinin eyni faydaları təmin edəcəyini düşünməyin. Gündəlik çox miqdarda şəkər istehlakının özü 2-ci tip diabetin inkişafı üçün risk faktorudur.
200.000-dən çox insanın iştirak etdiyi tədqiqatlarda iştirakçılar hər dörd ildən bir onların qəhvə istehlakı və həyat tərzi ilə bağlı ətraflı anketlər doldurdular. Onların bəziləri 30 ildir müşahidə olunur. Bu müddət ərzində təxminən 31.000 iştirakçı öldü. Qeyd etmək vacibdir ki, tədqiqatçılar iştirakçıları gündəlik izləmirdilər və qəhvə istehlakı ilə gözlənilən ömür arasında birbaşa səbəb-nəticə əlaqəsi qurmağı hədəfləmədilər. Bununla belə, toplanan məlumatlar qəhvənin gözlənilən ömür uzunluğuna müsbət təsirini təsdiqləyib.
Tədqiqat müəllifləri belə qənaətə gəlib ki, qəhvədən ən böyük fayda onu normada – gündə bir-üç fincan içən insanlarda olur. Eyni zamanda, siqaret qəhvə içməyin müsbət təsirini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Müasir dünyada qəhvənin populyarlığı şübhəsizdir. Bir çox insanlar onu gündəlik və təkrar-təkrar içirlər ki, bu da əsasən tərkibindəki kimyəvi stimullaşdırıcı - kofeinə bağlıdır.
Kofeinin bədəni "canlandıran" bir sıra bioloji təsiri var. Onun mərkəzi sinir sisteminə stimullaşdırıcı təsiri dozadan asılıdır: kofein nə qədər çox olarsa, stimullaşdırıcı təsir də bir o qədər güclü olar. Kofein beyinə sakitləşdirici və yavaşlatıcı təsir göstərən mərkəzi sinir sistemi depressantı olan nörotransmitter adenozini bloklayır.
Adenozin bloklandıqda, böyrəküstü vəzilər ürək döyüntüsünün, bədən istiliyinin, qan təzyiqinin və qan şəkərinin səviyyəsinin artması ilə müşayiət olunan döyüş və ya uçuş reaksiyası ilə əlaqəli adrenalin hormonu ifraz etməyə başlayır. Adenozinin kofeinlə bloklanması da dopamin səviyyəsini artırır, bu da əhval-ruhiyyənin yüksəlməsi ilə əlaqələndirilir.
Qandakı kofeinin pik səviyyəsi istehlakdan 15-45 dəqiqə sonra əldə edilir. Kofeinin yarı ömrü təxminən 5-6 saatdır, yəni qanda onun konsentrasiyasının yarıya qədər azalması üçün bu qədər vaxt lazımdır. Beləliklə, səhər 7-də təxminən 250 mq kofein olan 250 ml bir fincan qəhvə içsəniz, axşam 1-ə qədər bədəninizdə təxminən 125 mq kofein qalacaq.
Siqaret çəkənlərdə kofeinin yarı ömrü cəmi üç saatdır ki, bu da ağır siqaret çəkənlərin tez-tez çox miqdarda qəhvə istehlak etdiyini izah edir. 250 mq-a qədər kofein istehlakı adətən yan təsirlərə səbəb olmur və oyanıqlığı artırmağa kömək edə bilər. 1000 mq-dan çox olan dozalar yuxuya və idrak funksiyasına mənfi təsir göstərə bilər.
Kofeinin çəkilmə simptomları istifadəni dayandırdıqdan 12-24 saat sonra görünə bilər və baş ağrısı, əsəbilik və qəbizliyi əhatə edə bilər. Bu, adətən çoxlu kofein istehlak edən insanlar üçün xarakterikdir. Belə hallarda, çəkilmənin mənfi təsirlərindən qaçmaq üçün qəhvə istehlakını tədricən azaltmaq tövsiyə olunur.